Recepten
Wij vertellen je graag hoe lamsvlees te bereiden. We hebben heerlijke recepten verzameld die we graag met je delen.
Recepten Texels Lamsvlees
Op zoek naar een recept met lamsvlees?
Onderstaand enkele recepten van de Texelse Annette van Ruitenburg, (bestuurder Waddengroep / Waddengoud).
Fotografie bij de recepten © Annette van Ruitenburg
Dol op een AGV’tje? Met dit recept til je jouw maaltijd naar een hoger niveau. Geniet van lokale producten van het eiland en steun tegelijkertijd de Texelse ondernemers. Het Texelse lamsvlees dat je nodig hebt voor dit recept is verkrijgbaar vanaf begin juni, zo lang de voorraad strekt.
Lamskotelet
Lamskotelet met mosterd, aardappelsalade en warme tomaten
Ingrediënten
Bereidingswijze
Lamskoteletten
Meng de wijn met mosterd, een eetlepel zeewiermix en een scheut olie in een kom. Smeer de koteletten in met de marinade en laat het een uur staan in de koeling. Verwarm een grillpan of koekenpan en bak de koteletten 2 minuten per kant.
Zilte aardappelsalade
Was eerst de aardappels en kook ze in de schil gaar gedurende 20 minuten. Giet de aardappels af en laat ze afkoelen. Snijd ze doormidden en leg ze op een schaal om af te koelen. Haal eventueel de schil er dan af en doe de aardappels in een ruime kom. Meng mayonaise met azijn en mosterd en peper en zout. Doe saus bij de aardappels, laat even intrekken. Garneer met een eetlepel zeewier.
Tomaten uit de pan
Vermeng de tomaten met de helft van drie eetlepels olijfolie en bestrooi ze met een eetlepel zeewier. Verwarm een pan met stevige bodem en doe daar de tomaten in. Laat ze op een laag vuur garen en controleer of ze niet aanbranden, voeg eventueel een scheutje water toe. Laat ze even afkoelen en giet dan de rest van de olijfolie eroverheen.
Wil je graag een keer iets met lamsvlees maken, maar weet je niet precies wat? Met dit recept maak je een smaakvol hoofdgerecht. Het is een fris en voedzaam gerecht en daardoor ook heel geschikt om te serveren in de zomer.
Lamsgehakt balletjes
Lamsgehaktballetjes in tomatensaus met Texelse pasta
Ingrediënten
Voor de gehaktballetjes
Voor de tomatensaus
Voor de pasta
Voor de salade
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180°C.
Gehaktballetjes
Meng het gehakt met de beschuiten, ui, knoflook, eieren, komijn, zout en peper en de olijfolie in een grote kom goed door elkaar. Laat het een half uurtje in de koelkast staan en maak ondertussen de tomatensaus.
Tomatensaus
Verwarm de olijfolie in een pan en voeg de ontvelde, fijngehakte tomaten toe, laat ongeveer 20 minuten zachtjes smoren, voeg dan de tomatenpuree, zout en peper toe. Laat nog een kwartiertje zachtjes koken, er moet genoeg saus zijn om de gehaktballetjes te bedekken, voeg anders nog wat water toe. Vet een ovenschaal in en maak van het gehakt kleine balletjes leg ze in de schaal. Giet er de tomatensaus overheen, zoveel dat de balletjes bijna onder staan en zet de schaal in de voorverwarmde oven. Bak ze in 35 à 45 minuten gaar.
Pasta
Kook de pasta in water met zout, giet af en doe er een klein beetje olie door.
Salade
Kook de bieten in water gedurende 30-45 minuten gaar, afhankelijk van de grote. Of neem gekookte bietjes. Haal de buitenste laag eraf en snijd de biet in plakken. Schil de grapefruit en snijd in plakken. Snijd venkel zeer fijn en blancheer kort in water met een beetje zout, haal uit de pan en laat uitlekken, meng de venkel met olijfolie. Leg plakken biet op een bord, met daarop de plakken sinaasappel en venkel. Garneer, met de kort in een droge pan gebakken walnoten.
Maak het gerecht af door er rucola overheen te strooien.
Als je asperges, rabarber en lamsvlees proeft, dan weet je het: het voorjaar is begonnen. Daan van het Oudeland heeft tijdens de BBQ met deze ingrediënten een prachtig gerecht gemaakt. Met dit recept maak je gebraden lamsrack met lamskebab met chutney en mergpijpen met lamstartaar.
Lamsrack, -kebab & -tartaar
Lamsrack met asperges, lamskebab met chutney en mergpijpen met lamstartaar
Ingrediënten voor 3 – 4 personen
Lamsrack met witte asperges
Lamskebab met chutney
Mergpijpen met lamstartaar
Bereidingswijze
lamsrack met witte asperges
Marineer de lamsracks met een kruidenrub en braad deze aan op de houtbarbecue, leg de lamsrack daarna op de gasbarbecue met een temperatuur van 100 graden en gaar hem tot 52 graden kerntemperatuur. Serveer 3 a 4 koteletten per persoon. Marineer de voorgekookte asperges (3pp) in peper, zout en olijfolie en grill deze op de barbecue. Meng 1 kg grof zeezout met 2 a 3 eiwitten en verpak de aardappels met het zoutmengsel. Leg dit in een schaal of plateau en laat de aardappels op een (niet te hete) plek op de barbecue mooi poffen. Meng voor de dressing 1 deel mayonaise met 2 delen karnemelk, peper, zout, citroensap en gehakte verse kruiden.
Lamskebab met Chutney
Meng 500 gram grof gedraaid lamsgehakt met 3 a 4 eetlepels paneermeel, peper, zout en verse kruiden of specerijenmengsel naar smaak. Maak hier lange worsten van en grill deze op de houtbarbecue. Snijd 4 rabarberstengels in gelijkmatige stukken en zet deze op de barbecue met 1 gesnipperde rode ui, witte wijnazijn, peper, zout, een scheut whisky en een lepel honing. Stoof dit mengsel tot de chutney gaar is maar nog wel een ‘bite’ heeft. Voeg als laatste een heel klein beetje lavendel toe voor de aroma. Leg hele bollen knoflook op een warme maar niet te hete plek op de barbecue, laat deze poffen totdat de teentjes helemaal zacht zijn geworden. Knijp het vruchtvlees uit de bol en meng deze met mayonaise. Serveer de kebabs met de chutney en de knoflookmayonaise.
Mergpijpen met Lamstartaar
Laat de slager de mergpijpen openzagen, bestrooi ze met peper en zout en grill ze op de barbecue. Snijd van een mals en mager stuk lamsvlees een tartaar en breng deze op smaak met bieslook, peper, zout en olijfolie. Snijd het zuurdesembrood in plakken en grill deze op de barbecue. Week 50 gram mosterdzaad voor 2 dagen in bier naar keuze, blender deze na twee dagen met 85 gram ciderazijn, 1 eetlepel honing, zout naar smaak en een mespuntje mosterdpoeder. Leg de tartaar op de gegrilde mergpijpen en serveer met het geroosterde zuurdesembrood en de biermosterd.
Serveer de drie gerechten samen en geniet!
Texelse lamskoteletjes; een ideaal gerecht voor op de barbecue! Lamsvlees is een echt seizoensproduct, vanaf juni is het mogelijk om Texels lam te eten. Texels lamsvlees komt van lammeren die minimaal honderd dagen in de wei rond hebben gelopen met hun moeder.
Lamskoteletjes
Lamskotelet met mosterd, aardappelsalade en warme tomaten
Ingrediënten
Bereidingswijze
Doe voor de marinade de olie met knoflook in een kom en voeg munt, salie, peper en zout toe. Eventueel kunt u een deel met en een deel zonder marinade maken. Puur lamsvlees heeft ook al van zichzelf een fijne smaak, voeg nog wel een beetje zout toe. Roer alles goed door elkaar en leg het vlees in de marinade gedurende een half uur.
Rooster vervolgens de lamskoteletjes boven de barbecue in ongeveer 10 minuten gaar. Leg de lamskoteletjes eerst op direct vuur. Dit zorgt ervoor dat het eventuele vet wat aan het lamsvlees zit gaat smelten. Het vlees heeft over het algemeen niet zo veel vet. Leg de koteletjes vervolgens op indirect vuur en laat het lam verder garen tot het heerlijk rosé is. Eventueel kunt u tijdens het roosteren de koteletjes nog een keer insmeren met de overgebleven marinade.
En smullen maar!
meer Recepten Lamsvlees
Op zoek naar nog meer recepten met Texels lamsvlees?